Grilování pro každou příležitost: 4 recepty, které vás okouzlí

Léto je v plném proudu a s ním i grilovací sezóna. Ať už plánujete rodinnou oslavu, posezení s přáteli nebo jen příjemný večer ve dvou, máme pro vás čtyři výjimečné recepty, které promění vaše grilování v kulinářský zážitek. Od lahodné přílohy přes rychlou delikatesu a šťavnaté hlavní jídlo až po netradiční dezert – připravte se na explozi chutí přímo z vašeho grilu!

grilovani-0

 

Grilovaná kukuřice s kořeněným máslemgrilovani-1

Ingredience (pro 4 porce):

  • 4 kukuřičné klasy
  • 100 g másla (pokojové teploty)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky chilli vloček (podle chuti)
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 lžička mořské soli
  • Šťáva z poloviny limetky
  • Čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. V misce smíchejte měkké máslo s prolisovaným česnekem, uzenou paprikou, chilli vločkami, nasekaným koriandrem, solí, limetkovou šťávou a pepřem. Důkladně promíchejte.
  2. Kukuřičné klasy očistěte, ponechte pouze nejtenčí vrstvu listů.
  3. Namočte kukuřici na 10 minut do studené vody (to pomůže zachovat vlhkost během grilování).
  4. Rozehřejte gril na střední teplotu.
  5. Grilujte kukuřici v listech přibližně 15 minut, občas otáčejte.
  6. Poté stáhněte listy a grilujte kukuřici přímo ještě 5-7 minut, dokud nezíská zlatavé opečené skvrny.
  7. Horkou kukuřici potřete připraveným kořeněným máslem, které se na ní krásně rozpustí.

Tip: Pro intenzivnější chuť můžete do kořeněného másla přidat také trochu nastrouhaného parmazánu.

 

Kořeněné krevety na grilugrilovani-2

Ingredience (pro 4 porce):

  • 500 g velkých krevet (oloupané, s ocáskem)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky bílého pepře
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • Šťáva a kůra z jednoho citronu
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého petržele
  • Sůl podle chuti
  • Dřevěné špejle (namočené ve vodě alespoň 30 minut)

Postup:

  1. V misce smíchejte olivový olej, prolisovaný česnek, oregano, papriku, bílý pepř, kajenský pepř, citronovou kůru, polovinu citronové šťávy a sůl.
  2. Přidejte očištěné krevety a důkladně promíchejte, aby byly všechny pokryté marinádou. Nechte marinovat v lednici 20-30 minut (ne déle, citronová šťáva by začala "vařit" krevety).
  3. Napíchněte krevety na namočené dřevěné špejle, 4-5 krevet na každou.
  4. Rozehřejte gril na vysokou teplotu.
  5. Grilujte krevety 2-3 minuty z každé strany, dokud nezrůžoví a nebudou mít lehce opečený povrch.
  6. Hotové krevety pokapejte zbývající citronovou šťávou a posypte čerstvou petrželkou.

Tip: Podávejte s aioli omáčkou nebo čerstvým chlebem na namáčení do šťávy.

 

Grilovaná krůtí prsa plněná sušenými rajčaty a mozzarellougrilovani-3

Ingredience (pro 4 porce):

  • 4 velké plátky krůtích prsou
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • 150 g mozzarelly
  • Hrst čerstvých bazalkových listů
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Kuchyňský provázek

Postup:

  1. Krůtí prsa rozřízněte podélně tak, abyste vytvořili kapsu (nerozkrojte je úplně).
  2. V misce smíchejte nasekaná sušená rajčata, nakrájenou mozzarellu, nasekané bazalkové listy a prolisovaný česnek.
  3. Naplňte kapsy v krůtích prsou připravenou směsí a zajistěte kuchyňským provázkem.
  4. V misce smíchejte olivový olej, sušený tymián, rozmarýn, sůl a pepř.
  5. Potřete naplněná krůtí prsa připravenou bylinnou směsí.
  6. Rozehřejte gril na střední teplotu.
  7. Grilujte krůtí prsa 6-8 minut z každé strany, dokud vnitřní teplota nedosáhne 74°C.
  8. Před podáváním nechte maso 5 minut odpočinout, aby se šťávy rovnoměrně rozložily.

Tip: Pro ještě šťavnatější výsledek můžete krůtí prsa předem naložit na 2-3 hodiny do solného nálevu (1 litr vody, 3 lžíce soli, 2 lžíce cukru).


Grilované broskve s mascarponegrilovani-4

Ingredience (pro 4 porce):

  • 4 zralé, ale pevné broskve
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička skořice
  • 250 g mascarpone
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 g opražených pistáciových oříšků (nasekaných)
  • Čerstvá máta na ozdobu
  • Trocha olivového oleje na potření grilu

Postup:

  1. Broskve rozkrojte napůl a vyjměte pecky.
  2. V misce smíchejte hnědý cukr a skořici.
  3. Řeznou stranu broskví lehce posypte směsí cukru a skořice.
  4. V jiné misce vyšlehejte mascarpone s medem a vanilkovým extraktem do hladkého krému.
  5. Rozehřejte gril na střední teplotu a lehce potřete mřížku olivovým olejem.
  6. Položte broskve na gril řeznou stranou dolů a grilujte 4-5 minut, dokud se neobjeví grilovací pruhy a cukr nezkaramelizuje.
  7. Broskve opatrně otočte a grilujte ještě 2-3 minuty.
  8. Horké broskve servírujte na talíř, do středu každé poloviny dejte lžíci připraveného mascarpone.
  9. Posypte nasekanými pistáciemi a ozdobte lístkem máty.

Tip: Pro dospělou verzi můžete broskve před grilováním pokapát trochou amaretta nebo brandy.

 

Tyto čtyři recepty vám umožní připravit kompletní menu přímo na grilu – od přílohy přes hlavní chod až po dezert. Experimentujte s kořením podle vlastní chuti a nebojte se přidat své oblíbené ingredience. Grilování není jen o přípravě jídla, ale také o sdílení radosti a společných chvílích s vašimi blízkými.