Léto je v plném proudu a s ním i grilovací sezóna. Ať už plánujete rodinnou oslavu, posezení s přáteli nebo jen příjemný večer ve dvou, máme pro vás čtyři výjimečné recepty, které promění vaše grilování v kulinářský zážitek. Od lahodné přílohy přes rychlou delikatesu a šťavnaté hlavní jídlo až po netradiční dezert – připravte se na explozi chutí přímo z vašeho grilu!
Grilovaná kukuřice s kořeněným máslem
Ingredience (pro 4 porce):
- 4 kukuřičné klasy
- 100 g másla (pokojové teploty)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička uzené papriky
- 1/2 lžičky chilli vloček (podle chuti)
- 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 1 lžička mořské soli
- Šťáva z poloviny limetky
- Čerstvě mletý pepř
Postup:
- V misce smíchejte měkké máslo s prolisovaným česnekem, uzenou paprikou, chilli vločkami, nasekaným koriandrem, solí, limetkovou šťávou a pepřem. Důkladně promíchejte.
- Kukuřičné klasy očistěte, ponechte pouze nejtenčí vrstvu listů.
- Namočte kukuřici na 10 minut do studené vody (to pomůže zachovat vlhkost během grilování).
- Rozehřejte gril na střední teplotu.
- Grilujte kukuřici v listech přibližně 15 minut, občas otáčejte.
- Poté stáhněte listy a grilujte kukuřici přímo ještě 5-7 minut, dokud nezíská zlatavé opečené skvrny.
- Horkou kukuřici potřete připraveným kořeněným máslem, které se na ní krásně rozpustí.
Tip: Pro intenzivnější chuť můžete do kořeněného másla přidat také trochu nastrouhaného parmazánu.
Kořeněné krevety na grilu
Ingredience (pro 4 porce):
- 500 g velkých krevet (oloupané, s ocáskem)
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky bílého pepře
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- Šťáva a kůra z jednoho citronu
- 1 lžíce nasekaného čerstvého petržele
- Sůl podle chuti
- Dřevěné špejle (namočené ve vodě alespoň 30 minut)
Postup:
- V misce smíchejte olivový olej, prolisovaný česnek, oregano, papriku, bílý pepř, kajenský pepř, citronovou kůru, polovinu citronové šťávy a sůl.
- Přidejte očištěné krevety a důkladně promíchejte, aby byly všechny pokryté marinádou. Nechte marinovat v lednici 20-30 minut (ne déle, citronová šťáva by začala "vařit" krevety).
- Napíchněte krevety na namočené dřevěné špejle, 4-5 krevet na každou.
- Rozehřejte gril na vysokou teplotu.
- Grilujte krevety 2-3 minuty z každé strany, dokud nezrůžoví a nebudou mít lehce opečený povrch.
- Hotové krevety pokapejte zbývající citronovou šťávou a posypte čerstvou petrželkou.
Tip: Podávejte s aioli omáčkou nebo čerstvým chlebem na namáčení do šťávy.
Grilovaná krůtí prsa plněná sušenými rajčaty a mozzarellou
Ingredience (pro 4 porce):
- 4 velké plátky krůtích prsou
- 100 g sušených rajčat v oleji
- 150 g mozzarelly
- Hrst čerstvých bazalkových listů
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- Kuchyňský provázek
Postup:
- Krůtí prsa rozřízněte podélně tak, abyste vytvořili kapsu (nerozkrojte je úplně).
- V misce smíchejte nasekaná sušená rajčata, nakrájenou mozzarellu, nasekané bazalkové listy a prolisovaný česnek.
- Naplňte kapsy v krůtích prsou připravenou směsí a zajistěte kuchyňským provázkem.
- V misce smíchejte olivový olej, sušený tymián, rozmarýn, sůl a pepř.
- Potřete naplněná krůtí prsa připravenou bylinnou směsí.
- Rozehřejte gril na střední teplotu.
- Grilujte krůtí prsa 6-8 minut z každé strany, dokud vnitřní teplota nedosáhne 74°C.
- Před podáváním nechte maso 5 minut odpočinout, aby se šťávy rovnoměrně rozložily.
Tip: Pro ještě šťavnatější výsledek můžete krůtí prsa předem naložit na 2-3 hodiny do solného nálevu (1 litr vody, 3 lžíce soli, 2 lžíce cukru).
Grilované broskve s mascarpone
Ingredience (pro 4 porce):
- 4 zralé, ale pevné broskve
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička skořice
- 250 g mascarpone
- 2 lžíce medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 50 g opražených pistáciových oříšků (nasekaných)
- Čerstvá máta na ozdobu
- Trocha olivového oleje na potření grilu
Postup:
- Broskve rozkrojte napůl a vyjměte pecky.
- V misce smíchejte hnědý cukr a skořici.
- Řeznou stranu broskví lehce posypte směsí cukru a skořice.
- V jiné misce vyšlehejte mascarpone s medem a vanilkovým extraktem do hladkého krému.
- Rozehřejte gril na střední teplotu a lehce potřete mřížku olivovým olejem.
- Položte broskve na gril řeznou stranou dolů a grilujte 4-5 minut, dokud se neobjeví grilovací pruhy a cukr nezkaramelizuje.
- Broskve opatrně otočte a grilujte ještě 2-3 minuty.
- Horké broskve servírujte na talíř, do středu každé poloviny dejte lžíci připraveného mascarpone.
- Posypte nasekanými pistáciemi a ozdobte lístkem máty.
Tip: Pro dospělou verzi můžete broskve před grilováním pokapát trochou amaretta nebo brandy.
Tyto čtyři recepty vám umožní připravit kompletní menu přímo na grilu – od přílohy přes hlavní chod až po dezert. Experimentujte s kořením podle vlastní chuti a nebojte se přidat své oblíbené ingredience. Grilování není jen o přípravě jídla, ale také o sdílení radosti a společných chvílích s vašimi blízkými.