Dýňové noky: Nadýchané potěšení v podzimních barvách

Hledáte způsob, jak využít sezónní dýni jinak než jen v polévce? Vyzkoušejte naše nadýchané dýňové noky, které okouzlí celou rodinu svou barvou i chutí!

dynove-gnocchi_1


Proč vyzkoušet dýňové noky?

Dýňové noky představují skvělou alternativu ke klasickým bramborovým nokům. Jsou lehčí, barevnější a přinášejí do podzimního jídelníčku vítanou změnu. Navíc jde o perfektní způsob, jak do jídelníčku nenápadně zařadit více zeleniny - zejména děti si tuto barevnou variantu oblíbí!


dynove-gnocchi_2Ingredience (4 porce):

  • 500 g dýně (hokkaido nebo máslová)
  • 250 g moučných brambor
  • 250-300 g hladké mouky (množství upravte podle vlhkosti dýně)
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mleté majoránky
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 lžíce olivového oleje


Na podávání:

  • 80 g másla
  • 8-10 lístků šalvěje
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř



Postup

Příprava dýňového pyré

  1. Dýni hokkaido omyjte, rozkrojte na poloviny a vydlabejte semínka. Dýni nakrájejte na menší kousky (slupku u hokkaido není třeba odstraňovat, u máslové dýně slupku oloupejte).
  2. Kousky dýně rozložte na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 25-30 minut, dokud dýně nezměkne.
  3. Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka (asi 15-20 minut).
  4. Upečenou dýni nechte mírně vychladnout a poté ji rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré. Uvařené brambory sceďte a také je rozmačkejte na kaši.

dynove-gnocchi_3
Příprava těsta na noky

  1. V míse smíchejte dýňové pyré s bramborovou kaší. Přidejte vejce, sůl, majoránku a muškátový oříšek. Dobře promíchejte.
  2. Postupně přidávejte mouku a vypracujte hladké, mírně lepivé těsto. Množství mouky závisí na vlhkosti dýně - těsto by mělo být poddajné, ale nemělo by se příliš lepit k rukám.
  3. Pracovní plochu posypte moukou. Těsto rozdělte na 4-5 částí a z každé vyválejte váleček o průměru asi 2 cm.
  4. Váleček nakrájejte na kousky dlouhé asi 2-3 cm. Každý kousek můžete jemně stlačit vidličkou, aby na povrchu vznikly typické rýhy, které pomohou lépe zachytit omáčku.


Vaření noků

  1. V hrnci přiveďte k varu větší množství osolené vody.
  2. Noky vařte v menších dávkách - vhoďte je do vroucí vody a vařte, dokud nevyplavou na povrch (asi 2-3 minuty). Poté je vylovte děrovanou naběračkou.


Dokončení a servírování

  1. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte lístky šalvěje a krátce je v másle orestujte, dokud nezačnou křupat.
  2. Uvařené noky přesuňte na pánev s máslem a šalvějí, krátce promíchejte, aby se obalily v másle.
  3. Podávejte posypané strouhaným parmazánem, čerstvě mletým pepřem a případně ozdobené dalšími lístky šalvěje.



Tipy a variace

  • Pro bezlepkovou variantu můžete klasickou mouku nahradit bezlepkovou moukou nebo směsí kukuřičného a rýžového škrobu.
  • Omáčkové variace: Kromě klasické šalvějové omáčky se dýňové noky skvěle doplňují s houbovou, smetanovou nebo rajčatovou omáčkou.
  • Pro výraznější chuť můžete do těsta přidat trochu strouhaného parmazánu nebo špetku mletého zázvoru.
  • Zbylé noky můžete druhý den opéct na másle - získají křupavý povrch a jsou stejně lahodné jako čerstvé.