Badyán mletý
Kód: 000800008AE0 0012000AFF67 000700018543 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Badyán je koření vypadající jako šesti až osmicípá hvězdička s lesklými semeny uvnitř každého cípu. Získává se z plodu stromu badyáníku, který roste zejména v Číně a Vietnamu. Chutí a vůní se podobá anýzu, a to mu dopomohlo v mnoha jazycích k označení hvězdicový anýz. Vyznačuje se nasládlou, kořenitou chutí, která se typicky využívá při přípravě sladkostí. V mnoha kuchyních se však používá i do slaných pokrmů a zapomenout nesmíme ani na využití ve farmacii či při výrobě parfémů. Badyán a pečení Jak už zaznělo výše, badyán se skvěle hodí do sušenek a cukroví. Stačí přidat trochu mletého badyánu třeba do lineckého těsta (recept na podobné sušenky tady a nebo tady). Nebo si vyrobit obdobu perníkového koření, namíchanou dle našich preferencí (pepř má v těchto směsích speciální úlohu, zkuste si s ním pohrát) a s tou pak péct muffiny, cupcaky a mrkvové a dýňové buchty. Špetka mletého badyánu výborně ochutí také ovocné náplně třeba do koláčů či závinů. Výborně jde klasicky s jablky, ale také hruškami nebo třeba broskvemi. Badyán ne slaných receptech Badyán stojí za to vyzkoušet i ve slaných jídlech. A nebo tam, kde oceníme slano-sladkou či sladko-kyselou kombinaci. Jmenovitě se pak badyán používá s těmito základními ingrediencemi: vepřovým, hovězím a drůbežím masem, rybami a krevetami, vejci a samozřejmě s dýní. Používá se k ochucení polévek (třeba známého vietnamského pho, sals a marinád, skvěle jde s pečeným masem. Vyskytuje se například v perníkovém koření
koření
Alergeny
Výrobek může obsahovat stopy: lepku, vajec, sóji, mléka, skořápkových plodů, celeru, hořčice, sezamu a SO2.
Informace o skladování
Skladujte v suchu a chladu!
Datum minimální trvanlivosti je uvedeno na obalu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.